Vores værdigrundlag og pædagogiske afsæt
For at nå frem til vores mål med børnene, er det vigtigt at personalegruppen har et tydeligt fælles grundlag og fælles afsæt i hverdagen. Dette opnår vi ved at bruge konstruktiv tid på fælles diskussioner og processer, hvor alt bliver vendt og diskuteret ned i detaljer.
Vi vil som pædagoger skabe en tryg og forudsigelig hverdag gennem en række fælles værdier og overordnede mål for vores arbejde.
Værdierne er den ”røde tråd”, som gennem handlemåder, skal præge hverdagen i huset. Værdierne skal afspejle den måde vi arbejder og er sammen på, børn og voksne imellem.
Vores værdier er: Relationer – Omsorg – Tryghed – Respekt – Åbenhed.
Relationer er den grundlæggende forudsætning for social og medmenneskelig udvikling. For os handler relationer om forholdet mellem mennesker, hvor værdier som åbenhed, tillid, ærlighed og tydelighed indgår i fællesskabet. For at understøtte relationsudviklingen er det vigtigt at det foregår i tryghed og at der er tillid. Via dialog er det væsentligt, at den foregår på en ligeværdig måde, hvor man anerkender den enkeltes forudsætninger i relationen.
Omsorg er en af vores pædagogiske opgaver, som vi yder bl.a. igennem nærvær, forståelse, empati, anerkendelse og relevante krav/udfordringer. At møde barnet, hvor det befinder sig og anerkende dets følelse og behov. Vi tror på at omsorg er med til at skabe en tryg og tillidsfuld relation.
Tryghed ser vi som en forudsætning for en positiv udvikling. Med det mener vi at alle følelser er tilladt, og at børnene tør afprøve sig selv.
Vores mål er at skabe denne tryghed igennem forudsigelighed, nærvær, omsorg og troværdighed i hverdagen.
Ved respekt mener vi respekten for det enkelte individ og den enkeltes formåen og kunnen.
Vi tager udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger og arbejder for, at alle har/får en følelse af at være lige meget værd. Med det mener vi, at vi tager udgangspunkt i det enkelte individs forudsætninger, ved at fremhæve alles værdier uden at være dømmende. Det er vigtigt, at alle børn og voksne har en følelse af at hører til i gruppen. Vores mål er, at alle skal behandle hinanden respektfuldt, ud fra de forudsætninger de har. Det er vigtigt, at lærer at adskille egne behov fra andres, så man kan deltage i sociale sammenhænge på en respektfuld og hensigtsmæssig måde
Ved åbenhed forstår vi måden vi tager ansvar for egne handlinger/følelser og samtidig er respektfuld, lyttende og nysgerrig på, hvad andre synes og mener. At åbenheden foregår på en anerkendende facon, så alle har lyst til og mod på at udtrykke sig. At åbenheden skaber et medansvar for, hvordan vi kommunikerer og er sammen på.
Pædagogiske afsæt: Vi arbejder meget forudsigeligt, struktureret og visuelt, på basis af de erfaringer vi har gjort os de seneste år med børnegruppen. Dette er med til at skabe en tryg ramme for børnenes udvikling – en ramme som mange af vores børn har svært ved selv at lave.
Den pædagogik tager ikke udgangspunkt i en bestemt pædagogisk retning, men henter inspiration fra mange kilder, f.eks. i low arousal.
Hvert enkelt barn har sine særlige behov, vanskeligheder og livsbetingelser, så udgangspunktet er at kende de enkelte børn meget grundigt, så vi kan give den rette støtte i forhold til barnets udvikling.
Rent fagligt skal vi være i konstant bevægelse, for hele tiden at udvikle pædagogiske metoder og handlemåder, der kan være hensigtsmæssige for både det enkelte barn og for gruppen af børn.
Hvert andet år laver vi BørneMiljøVurderinger (BMV) i de enkelte grupper, for at involvere børnenes tanker, ideer, ønsker i deres hverdag på KKFOen.
Antimobbestrategi
I vores institution arbejder vi for, at mobning og krænkelse ikke finder sted.
Vi er en specialinstitution, hvor mange af vores børn og unge dagligt er i konflikter. En stor del af vores dagligdag går med at være mediatorer og konfliktløsere.
Vi er altid tilgængelige, når vores børn og unge er på i huset. En del af vores arbejde går ud på at være nærværende og lyttende.
Gennem vores værdigrundlag og vores mål forsøger vi at sikre et trygt og udviklende miljø for vores børn og unge. Vi lærer dem hvordan man omgås hinanden, og hvordan man gennem kommunikation kan løse en række konflikter og give udtryk for hvordan man har det.
- Vi skelner mellem drilleri, konflikter og egentlig mobning. Samtidig med dette tager vi os altid af personer, som giver udtryk for at de føler sig krænket.
- Drillerier er ofte af spontan karakter og kærligt ment: For nogle personer er drillerier i orden, mens andre bliver kede af det.
- Konflikter er når personer eller grupper er uenige og kan være enten verbal eller korporlig.
Mobning er et overgreb fra en eller flere personer rettet mod en enkelt. Magtforholdet er asymmetrisk mellem de involverede parter og overgrebet foregår over tid.
For at man kan kalde noget for mobning, skal en person altså gentagende gange have været udsat for ubehagelig, nedværdigende eller sårende behandling fra en eller flere personer, der bevidst udfører disse negative handlinger.
Forebyggende arbejde
Vi er meget nærværende, lyttende, iagttagende og observerende.
Hver dag holder vi møde, hvor særlige episoder fra dagen før tages op. Hvis nogen har gjort sig særlige iagttagelser omkring et eller flere børn, bliver dette videregivet og der bliver lagt en handleplan for afklaring og løsning af problemet.
Det er vigtigt at alle voksne i huset ved hvordan de enkelte børn og unge har det.
Vi lærer vores børn og unge, at kommunikation er et vigtigt redskab og gennem vores værdigrundlag sikrer vi, at der er en god stemning i huset.
Vi sørger for, at alle voksne i huset har de kompetencer, der er nødvendige for at kunne arbejde med konfliktløsning og handleberedskab i forhold til mobning.
Indsatsområder i øvrigt
Hele tiden tale med vores børn og unge omkring hvordan man behandler hinanden og er gode kammerater.
Sammen med børn og unge definerer begreber, f.eks. hvad er en god ven? Hvad vil det sige at mobbe? osv.
Gennem de voksnes opmærksomhed på vores børn og unge, igangsætte pædagogiske tiltag af varierende karakter alt efter problemernes art.
En typisk dag
En typisk dag på institutionen kunne for 0-2 klasse være, at børnene kommer fra skole og de får lov til at lege 20-30 minutter inden vi holder samling. Her spiser vi eftermiddagsmad og snakker om dagen i skolen og hvad de skal/kan lave den pågældende dag. For det mindste er ugens dage opdelt i overordnede temaer. Pt. Mandag: vælge selv, med pædagogerne som deltagende i legene. Tirsdag: spilledag (f.eks. playstation, wii, i-pad) hvor børnene typisk sidder og spiller sammen 2-4 børn (samarbejde, skiftes til tur, øve sig i vinde/tabe osv.). Onsdag: Opdelt i udedag og turdag. Torsdag: Opdelt i fælles lege og bagedag. Fredag: Som mandag, samt i-pad tid fra kl. 15.